Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Analytisch aantonen dat parallellogram met loodrechte diagonalen een ruit is

Deze vraag staat in mijn werkboek. Er staat bij dat ik parallellogram OABC moet teken in het assenstelsel, dat ik A (a,b) en C (c,0) moet geven als coördinaten. Bedankt!

Jozua
2de graad ASO - zondag 17 juni 2012

Antwoord

Met O(0,0), A(a,b), C(c,d) is B(a+c,b+d).
De richtingscoëfficiënten van OB en AC zijn dan resp. (b+d)/(a+c) en (b-d)/(a-c).
Uit het gegeven dat de diagonalen loodrecht op elkaar staan, volgt dat het product van deze rc's gelijk is aan -1.
Dit leidt tot b2 - d2 = c2 - a2 ofwel a2 + b2 = c2 + d2 en dit zijn precies de gekwadrateerde lengtes van OA en OC.
Opm.1) In jouw vraag heb je d=o gekozen. Waarom dat zou moeten ontgaat me, maar als het de de bedoeling was, dan hoef je alle d's alleen maar even te vervangen.
Opm.2) Als je met vectoren bekend bent en met het begrip 'inwendig produkt', dan kan je ook die begrippen inzetten i.p.v. richtingscoëfficiënten.

MBL
dinsdag 19 juni 2012

©2001-2025 WisFaq