Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Metro, een tentoonstelling en een ronde tafel

Hallo, voor mijn examen wou ik nog enkele oefeningen maken maar de volgende vond ik langs geen kanten:
  1. Als je met metro wilt reizen moet je eerst een kaartje kopen. Zo'n kaartje is voorzien van 9 vakjes (3 bij 3, een vierkant) met daarin de cijfers 1 tot 9.
    • In een kaartje worden 2 gaatjes gesponst, die niet in dezelfde rij of kolom zitten. Hoeveel mogelijkheden zijn er?

  2. Op hoeveel manieren kunnen we de letters van het woord 'hottentottententententoonstelling' door elkaar gooien?

  3. Bij de onderhandelingen over een fusie tussen 2 bedrijven zijn 8 directieleden aanwezig, 4 van elk bedrijf. Om tijdens de gesprekken contacten tussen personen van het zelfde bedrijf te vermijden, zorgt men ervoor dat er nooit 2 afgevaardigden van hetzelfde bedrijf naast elkaar zitten aan de ronde onderhandelingstafel. Op hoeveel manieren kan dit?
Zou u mij met deze oefeningen kunnen helpen?
Alvast bedankt

matthi
3de graad ASO - vrijdag 15 juni 2012

Antwoord

1.
Voor het eerste gat kan je kiezen uit 9 vakjes. Daarna kan je dan nog kiezen uit 4 vakjes. Maar dan tel je alles dubbel. Er zijn dus 18 verschillende kaartjes.

2.
Er zijn in totaal 33 letters. Er zijn 33! volgordes. Daarbij zijn echter dezelfde letters onderling uitwisselbaar. Je moet dus nog delen door 6!, 2!, 7!, 4! en 10! voor 'e', 'l', 'n', 'o' en 't'.

$
\Large\frac{{33!}}{{6! \cdot 2! \cdot 7! \cdot 4! \cdot 10!}}
$

3.
Op plek 1 zet ik een directielid. Op plek 2 kan je dan kiezen uit 4 directieleden van de andere club. Op plek 3 kan je dan kiezen uit 3. Op plek 4 ook weer uit 3. Dan 2 en weer 2 en dan 1 en 1.
Dus 4򉁫򈭾 verschillende volgordes.
Hoop ik...
Heb je ze dan allemaal gehad? Ik denk 't wel, maar denk er maar 's over na.

Succes met je examen.

WvR
zaterdag 16 juni 2012

©2001-2024 WisFaq