Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tekenen van een logaritmische functie

Hoe teken je het beste de volgende functies op enkel logaritmisch papier:

y=1,8·0,4x
y=98·3,12x
y=40·0,7-2x

met-2$\leq$x$\leq$4

bouddo
Leerling mbo - donderdag 14 juni 2012

Antwoord

Hallo,

Bereken de functiewaarden voor x=-2 en x=4. Je weet dan gelijk wat de kleinste en grootste waarden van y zijn die in je diagram moeten passen.

Teken dan je assenstelsel: x langs de lineaire as, y langs de logaritmische as. Uiteraard kies je de schaalverdeling zodanig dat x=-2 en x=4 en de berekende y-waarden hierin passen. Vervolgens zet je de twee berekende punten in dit assenstelsel.

Omdat de grafiek van dit type functie op enkel logaritmisch papier een rechte lijn is, kan de de twee punten met een rechte lijn verbinden, en klaar is je grafiek.

GHvD
donderdag 14 juni 2012

©2001-2024 WisFaq