Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integrand met niet-ontbindbare kwadratische veelterm

Hoi,

In het hoofdstuk 'integratie door substitutie' wordt substitutie uitgebreid behandeld. In de voorbeelden komen ze door kwadraatsplitsen vaak uit op de standaard integraal
1/a2 + x2

Nu zit ik met de volgende opgaven waar ik én niet op de standaard integraal uitkom, én niet kan ontbinden. Dit zijn de volgende:

Bepaal:
$
\int {}
$7/z2 -6z +11 dz

Bepaal:
$
\int {}
$1/(3x + 4)2 +14 dx

Kunnen jullie mij hiermee helpen?

Sam
Student hbo - woensdag 13 juni 2012

Antwoord

Je kunt beide in de vorm $\large\frac{1}{a^2+x^2}$ brengen: $z^2-6z+11 = (z-3)^2+2$ (nu $x=z-3$ substitueren); in de tweede zou ik $u=3x+4$ stellen.

kphart
donderdag 14 juni 2012

©2001-2024 WisFaq