Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het bereken van waarde van X waarbij de twee formules dezelfde uitkomst oplever

x-110= 45,4 + 0,89 · (x -152,4)
x-110= 45,4 + 0,89 x + 0,89 · -152,4
x-110= 45,4 + 0,89 x -135,636

Tot zover snap ik het!
Maar dan...
Staat in het antwoordenboek:
x - 0,89 · x = 45,4 -135,636 + 110
Dit sna ik ook nog
De x-en staan nu allemaal aan de linkerkant
de 'gewone getallen' rechts

Vervolgens:
0,11 x = 19,764
Ik snap de getallen aan de rechterzijde. Gewoon bij elkaar opgeteld. Alleen is er aan de linkerzijde 1-0,89 gedaan.
Ik snap aleen totaal niet wat er dan met die twee x-en is gebeurd? Want x- 0,89 · x. Het lijkt me niet dat ze van elkaar zijn afgetrokken want dan hou je geen x meer over. Kunt u mij dat uitleggen. Het heeft een beetje spoed, ik heb morgen examen.

gr. Sandrine

Sandri
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 22 mei 2012

Antwoord

Hallo Sandrine,

Links staat eigenlijk:

1×x - 0,89×x

ofwel in woorden:

1 keer x min 0,89 keer x

Je houdt dan over:

(1 - 0,89)×x ofwel:
0,11×x

OK zo?

GHvD
dinsdag 22 mei 2012

 Re: Het bereken van waarde van X waarbij de twee formules dezelfde uitkomst opl 

©2001-2024 WisFaq