Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijnen uit een punt aan een cirkel

Hey

Ik heb raaklijnen uit een cirkel nooit goed gesnapt maar nu helemaal niet, deze oefeningen hebben ze (voor mij toch) heel ingewikkeld gemaakt.

'Bepaal de vergelijking van de raaklijnen uit P aan de cirkel c en controleer grafisch.
1) P(3,1) en c:(x-2)2 + (y-8)2 = 25
2) P(-3,5) en c:x2 + y2 = 9
Wat stel je vast? Verklaar.'

Ik hoop dat iemand me hiermee kan helpen.
Alvast bedankt!

Bryan
2de graad ASO - zondag 20 mei 2012

Antwoord

Je zou de algemene vergelijking voor een lijn door P(3,1) op kunnen stellen en dan 'het snijpunt' uitrekenen met C. Dat kan maar 't is een hoop gedoe.

't Is handiger en mooier om gebruik te maken van:

$
\begin{array}{l}
Met\,\,P(p,q)\,\,en\,\,ax + by + c = 0 \\
d(P,l) = \Large\frac{{\left| {ap + bq + c} \right|}}{{\sqrt {a^2 + b^2 } }} \\
\end{array}
$

De algemene formule voor de lijnen door P(3,1) is gelijk aan:
y=a(x-3)+1 oftewel ax-y+1-3a=0.
Invullen van de gegevens in bovenstaande formule geeft:

$
d(P,l) = \Large\frac{{\left| {2a + - 8 + 1 - 3a} \right|}}{{\sqrt {a^2 + \left( { - 1} \right)^2 } }} = 5
$

Oplossen en je vindt twee mogelijke waarden voor 'a'.

q67625img1.gif

Zou dat lukken denk je?

WvR
zondag 20 mei 2012

 Re: Raaklijnen uit een punt aan een cirkel 

©2001-2024 WisFaq