\require{AMSmath} Partieel integreren Ik probeer de volgende integraal op te lossen mbv partieel integreren.f(x) = x2·e2xIk ga x2 differentieren en e2x integreren.$\int{}$x2·e2x dx= x2·1/2e2x-$\int{}$2x·e2x dx= x2·1/2e2x-2x·1/2e2x +$\int{}$2·e2x= x2·1/2e2x-2x·1/2e2x +e2x +CVolgens mij zou dit het antwoord moeten zijn maar in mijn dictaat staat:(e2x(2x2-2x+1))/4Ik snap niet goed hoe ze hieraan komen. De basis komt overeen maar waar komt de factor 1/4 vandaan?Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Roel Student universiteit - zaterdag 19 mei 2012 Antwoord Zei er niet iemand dat wiskunde soms gewoon lijkt op het volgen van een recept uit een kookboek? Op 3. Partieel integreren staat zo'n recept:$\large\begin{array}{l} \int {x^2 } \cdot e^{2x} dx = x^2 \cdot \frac{1}{2}e^{2x} - \int {2x \cdot \frac{1}{2}e^{2x} } dx \\ \int {x^2 } \cdot e^{2x} dx = x^2 \cdot \frac{1}{2}e^{2x} - \int {xe^{2x} } dx \\ \end{array}$Nog maar een keer:$\large\int {xe^{2x} } dx = x \cdot \frac{1}{2}e^{2x} - \int {\frac{1}{2}e^{2x} dx}$...en nog een keer....$\large\int {\frac{1}{2}e^{2x} dx} = \frac{1}{4}e^{2x}$Dus uiteindelijk krijg je:$\large\begin{array}{l} \int {x^2 } \cdot e^{2x} dx = x^2 \cdot \frac{1}{2}e^{2x} - \left( {x \cdot \frac{1}{2}e^{2x} - \frac{1}{4}e^{2x} } \right) \\ \int {x^2 } \cdot e^{2x} dx = x^2 \cdot \frac{1}{2}e^{2x} - x \cdot \frac{1}{2}e^{2x} + \frac{1}{4}e^{2x} \\ \int {x^2 } \cdot e^{2x} dx = \frac{1}{4}e^{2x} \left( {2x^2 - 2x + 1} \right) \\ \end{array}$Meer moet het niet zijn, maar ook niet minder. Mooi recept toch? WvR zaterdag 19 mei 2012 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Ik probeer de volgende integraal op te lossen mbv partieel integreren.f(x) = x2·e2xIk ga x2 differentieren en e2x integreren.$\int{}$x2·e2x dx= x2·1/2e2x-$\int{}$2x·e2x dx= x2·1/2e2x-2x·1/2e2x +$\int{}$2·e2x= x2·1/2e2x-2x·1/2e2x +e2x +CVolgens mij zou dit het antwoord moeten zijn maar in mijn dictaat staat:(e2x(2x2-2x+1))/4Ik snap niet goed hoe ze hieraan komen. De basis komt overeen maar waar komt de factor 1/4 vandaan?Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Roel Student universiteit - zaterdag 19 mei 2012
Roel Student universiteit - zaterdag 19 mei 2012
Zei er niet iemand dat wiskunde soms gewoon lijkt op het volgen van een recept uit een kookboek? Op 3. Partieel integreren staat zo'n recept:$\large\begin{array}{l} \int {x^2 } \cdot e^{2x} dx = x^2 \cdot \frac{1}{2}e^{2x} - \int {2x \cdot \frac{1}{2}e^{2x} } dx \\ \int {x^2 } \cdot e^{2x} dx = x^2 \cdot \frac{1}{2}e^{2x} - \int {xe^{2x} } dx \\ \end{array}$Nog maar een keer:$\large\int {xe^{2x} } dx = x \cdot \frac{1}{2}e^{2x} - \int {\frac{1}{2}e^{2x} dx}$...en nog een keer....$\large\int {\frac{1}{2}e^{2x} dx} = \frac{1}{4}e^{2x}$Dus uiteindelijk krijg je:$\large\begin{array}{l} \int {x^2 } \cdot e^{2x} dx = x^2 \cdot \frac{1}{2}e^{2x} - \left( {x \cdot \frac{1}{2}e^{2x} - \frac{1}{4}e^{2x} } \right) \\ \int {x^2 } \cdot e^{2x} dx = x^2 \cdot \frac{1}{2}e^{2x} - x \cdot \frac{1}{2}e^{2x} + \frac{1}{4}e^{2x} \\ \int {x^2 } \cdot e^{2x} dx = \frac{1}{4}e^{2x} \left( {2x^2 - 2x + 1} \right) \\ \end{array}$Meer moet het niet zijn, maar ook niet minder. Mooi recept toch? WvR zaterdag 19 mei 2012
WvR zaterdag 19 mei 2012
©2001-2024 WisFaq