Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen of niet?

Hoe los je het volgende op:
x=6
met
x=x2+x3
Hoe vind je dan x, of is dit onmogelijk?
Alvast bedankt.

Jelco
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 18 januari 2003

Antwoord

Beste Jelco,
Een beetje vreemde vraag, aangezien jezelf een antwoord geeft met x = 6, invullen geeft dan:
6 = 62+63 wat natuurlijk onzin is.
Is de vraag echter:
Vind x bij x = x2+x3 kun je het op de volgende manier oplossen:
x = x2 + x3
0 = x2 + x3 - x
0 = x·(x2 + x -1)
x = 0 of x2 + x - 1 = 0

Met de abc-formule krijg je dan:
x = -1/2 + 1/25 of x = -1/2 - 1/25

Hopelijk is zo je vraag voldoende beantwoord.

M.v.g.

PHS
zaterdag 18 januari 2003

©2001-2024 WisFaq