Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 67551 

Re: Re: Een assenstelsel

Ja, die vraag over oppervlakte. Ik snap wel dat het zo is en er altijd 144 uitkomt, maar hoe je dat moet aantonen snap ik niet.

Alp
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 13 mei 2012

Antwoord

Als je het werken met variabelen lastig vind neem dan eerst een concreet voorbeeld. Neem bijvoorbeeld A(4,0). Dan is B(4,18) en C(0,18). De richtingscoëfficiënt van de raaklijn in punt B is dan gelijk aan f'(4)=-4\frac{1}{2}.

De vergelijking van de raaklijn: y=-4\frac{1}{2}(x-4)+18.
Dit geeft: D(8,0) en E(0,36).
De oppervlakte van ODE is \frac{1}{2}·8·36=144

Als je zoiets met een concreet voorbeeld kunt dan kan je dat ook voor het algemene geval. Neem bijvoorbeeld A(p,0) en maak dezelfde berekening maar dan met de variabele. Meestal kom je daar dan wel uit. Probeer dat maar 's.

Je kunt (daarna) nog 's kijken of je dat op een assenstelsel kan herkennen!

WvR
dinsdag 15 mei 2012

©2001-2025 WisFaq