Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen

Beste,

Ik heb geprobeerd om deze vergelijking op te lossen maar het gaat een paar keer steeds fout. Jammer genoeg weet ik niet wat ik fout doe. Het juiste antwoord moet zijn x=12 en x=48 maar ik kom steeds uit op $x$=12 en $x$=24

Hieronder mijn uitwerking. Misschien zit in deze uitwerking de fout?

12 + 6$\sqrt{x-12}$ = $x$
144 + 36($x-$12) = $x$2
144 + 36$x-$432$-x$2 = 0
$-x$2 + 36$x-$ 288 = 0
x2 $-$ 36$x$ + 288 = 0
($x-$12)($x-$24) = 0
$x$ = 12 of $x$ = 24

Groetjes,

Amber

AMber
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 11 mei 2012

Antwoord

Beste Amber,

Je vergissing zit in de eerste stap:

(12 + 6$\sqrt{x-12}$)2 is niet gelijk aan 122 + (6$\sqrt{x-12}$)2

Kortweg: (A + B)2 is niet A2 + B2, maar wel:
(A + B)2 = A2 + 2AB + B2

Beter is:

12 + 6$\sqrt{x-12}$ = $x$
6$\sqrt{x-12}$ = $x-$12
36($x-$12) = ($x-$12)2

Lukt het je om de oplossing zelf verder uit te werken?

GHvD
vrijdag 11 mei 2012

©2001-2024 WisFaq