Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 67557 

Re: Raaklijnen hyperbool

m= 12/11

y=√(4x2-25)/11
y=-√(4x2-25)/11

Ik snap niet goed wat je bedoelt met differentieren.

Dank u

jan
3de graad ASO - vrijdag 11 mei 2012

Antwoord

Als je niet bekend met differentiëren (of de afgeleide), dan kan dat niet uitgelegd worden binnen Wisfaq. Dat kost namelijk vele uren en hoort dus thuis in je wiskundelessen.
Een raaklijn in het punt (a,b) op je hyperbool heeft de vergelijking 4ax - 11by = 25 zodat de richtingscoëfficiënt 4a/11b is.
De rc is echter 12/11 en gelijkstelling levert op a = 3b.
Omdat (a,b) ook op de hyperbool ligt geldt 4a2 - 11b2 = 25
Combineer nu deze twee vergelijkingen in a en b.

MBL
dinsdag 15 mei 2012

©2001-2024 WisFaq