Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule vereenvoudigen

Ik moet de volgengende vergelijking vereenvoudigen maar ik kom er helemaal niet uit. Ik zit er al een tijd naar te staren maar ik zie het gewoon niet!

(1 + (x/x2+y2))/(x + x2+y2)

Ik hoop snel van jullie te lezen. Ik heb het vermoeden dat het een klein trucje is, een stap die ik niet zie en dat is erg frustrerend zeg maar.

Bij voorbaat dank,

Kenneth

Kennet
Student universiteit - zaterdag 18 januari 2003

Antwoord

Beste Kenneth,
Ik neem aan dat je het volgende bedoelde:
(1 + (x/(x2+y2)))/(x + (x2+y2))
Laten we voor het gemak (x2+y2) = g substitueren:
(1 + x/g)/(x + g)
Omdat 1 = g/g krijgen we:
(g/g + x/g)/(x + g)
((g + x)/g) / (x + g)
Omdat (a/b)/(c/d) = (ad)/(bc) krijgen we nu:
(g + x)/g(x+g)
Wegstrepen van g+x geeft:
1/g
Ofwel: 1/(x2+y2)

M.v.g.

PHS
zaterdag 18 januari 2003

©2001-2024 WisFaq