Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Radioactief verval

Het element radium-228 is radioactief. Het vervalt tot het niet -radioactieve radium-224. Een laboratorium heeft in het jaar 2001 1000 mg radium.

Vraag: Als je de halveringstijd weet kun je overzien hoe snel het verval gaat. Schat met behulp van de halveringstijd hoe lang het duurt tot 750 mg radium-228 is omgezet in radium 224.

Ik maakte een gigantische fout:

Halveringstijd: 0,9t=0,5
t=6,6 jaar
Hier maak ik de fout: 0,96,6·750=374 jaar

De schatting van de modeluitwerking zegt: 750 ligt tussen 500 en 1000, schatting 2,8 jaar en dit zie ik niet in...

bouddo
Leerling mbo - dinsdag 1 mei 2012

Antwoord

Hallo,

Met deze gegevens zie ik ook niet hoe je tot het antwoord van de modeluitwerking zou moeten komen. Allereerst: radium-228 vervalt niet (rechtstreeks) tot radium-224. En radium-224 is zelf ook radioactief en vervalt zelf dus ook, er is geen moment waarop 750 mg radium is omgezet naar radium-224.

Maar goed, we gaan uit van 1000 mg radioactief materiaal. Na twee maal de halveringstijd is de helft van de helft (=25%) over, en is dus 75% (=750 mg) materiaal omgezet. Wanneer de halveringstijd bekend is, weet je ook hoe lang twee maal de halveringstijd duurt, hier is geen schatting voor nodig.

GHvD
dinsdag 1 mei 2012

©2001-2024 WisFaq