Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een absorberend kunstof

Ik begrijp de uitwerking van het modelantwoord niet bij het volgende vraagstuk:

Een doorzichtig kunstof absorbeert een deel van het licht dat erdoorheen valt.
Elke laag van 1 cm absorbeert 20% van het licht.
a) Met welke factor wordt de hoeveelheid licht vermenigvuldigd per cm stof?
b)Hoeveel procent van het licht wordt geabsorbeert door een laagvan 2,5 cm?
c)Hoe dik moet de laag zijn om 90% van het licht te absorberen?
d)met welke factor wordt de hoeveelheid licht vermenigvuldigd per mm kunstof?

a) in eerste instantie had ik bij a 0,2 met de modeluitwerking zegt 0,8
b)De modeluitwerking geeft:
P(d)=100·(0,8) d en d=2,5
P(2,5)=100·(0,8)2,5=57,2 (dit gaat me iets te snel)
c)in eerste instantie denk ik dat ik de formule
100·(0,8)d=0,9 moest oplossen maar dat heb ik ook fout zij zeggen: 100·(0,8)d=10 -$>$ d=10,32 ( dat is wel heel wat anders)
d) model antwoord geeft: (0,8)^(1/10)=0,987

Ik denk dat het probleem in verhoudingen en procenten bij mij ligt bij deze vraag.
Is dit mischien te oefenen?

bouddo
Leerling mbo - dinsdag 1 mei 2012

Antwoord

Hallo,

Ik denk dat het probleem meer ligt bij het zorgvuldig lezen en dus begrijpen van de vraag voordat je formules gaat opstellen en gebruiken. Bijvoorbeeld bij vraag a: hoe kom je aan 0,2? Ik raad dat jouw redenatie was: in de vraag komt 20% voor, dus factor is 0,2. Maar heb je nagedacht over de vraag wat 'absorberen' is? Ofwel: klopt jouw bewering dat 20% van het licht absorberen hetzelfde is als 20% van de hoeveelheid licht overhouden? Kortom:
  • Bedenk dat een formule voor exponentieel verband altijd aangeeft hoeveel er nog over is; en:
  • Stel met behulp van dit inzicht een betere formule op.
Wanneer je de goede formule hebt en ook steeds bedenkt dat je hiermee de overgebleven hoeveelheid licht na dikte d berekent, zal de aanpak van de vervolgvragen ook duidelijker zijn, hoop ik.

GHvD
dinsdag 1 mei 2012

©2001-2024 WisFaq