Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiele toename van huur

Iemand betaalt op 1-1-2000 een huur van 850 eur p. maand.
jaarlijks worfdt zijn huur met 5,5% verhoogd.

vanaf welke datum is de huur hoger dan 1000 eur

850=1,055t=1000
t=3,035 jaar $\to$ na 4 jaar.Dan zou de huur verhoging toch op 1-1-2005 ingaan want t eerste jaar betaalt ie nog 850 en de verhoginis gerekend van af 2001 maar het modelantwoord geeft 1-1-2004 vergis ik me hier?

bouddo
Leerling mbo - vrijdag 27 april 2012

Antwoord

Hallo,
Je vraag is niet helemaal duidelijk, in de eerste regel is namelijk de laatste cijfer van het jaartal weggevallen.

De stappen die je verder neemt lijken te kloppen.

Als de eerste datum 1-1-2000 was:

1000=850·1,055x
1000/850=1,055x
x=log(1000/850)/log(1,055)=3,035

dus 4 jaar na 2000 is de huur hoger dan 1000.

dus in 2004.

(eerste verhoging: 2001, tweede: 2002, derde: 2003, vierde: 2004)

Met vriendelijke groet,

Bart

bs
zondag 29 april 2012

©2001-2024 WisFaq