Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte ellipsdelen

Een kwadrant van een cirkel wordt vanuit het middelpunt in twee ongelijke delen verdeeld. Dus de hoeken zijn bijvoorbeeld 27 en 63 graden. Nu wil ik een ellips construeren waarbij het overeenkomstige kwadrant ook wordt verdeeld in 27 en 63 graden maar zodanig dat de oppervlakten van de twee delen gelijk zijn. Hoe bereken ik de excentriciteit van de ellips?

catmit
Iets anders - woensdag 25 april 2012

Antwoord

Stel dat de vergelijking van die ellips op hoofdassen is
x2/p2 + y2/q2 = 1, met excentriciteit e = Ö(1-p2/q2).
In poolcoördinaten wordt dat
r2 = p2/(1-e2sin2j).

De twee ellipssectoren moeten gelijke oppervlakte hebben, dus
ò03p/20 r2/2 dj = ò3p/20p/2 r2/2 dj.

Combineert men de formules hierboven, dan krijgt men
ò03p/20 1/(1-e2sin2j) dj = ò3p/20p/2 1/(1-e2sin2j) dj.

Om hiermee e te berekenen kunt u de Weierstrasz substitutie gebruiken:
j = tan(t/2), zodat dj = 2/(1+t2) dt en
sinj = 2t/(1+t2) en cosj = (1-t2)/(1+t2).
Vergeet niet de grenzen aan te passen.

hr
donderdag 26 april 2012

 Re: Oppervlakte ellipsdelen 

©2001-2024 WisFaq