Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Halveringstijd van een radioactieve stof

De radioactieve stof jodium-131 ontstaat bij een kernexplosie. doordat de fall out op het gras komt, krijgt het hooi een te grootjodium-131 gehalte.
Melk van koeien die met dit hooi gevoerd worden is niet meer geschikt voor consumptie.
na een ongeluk in een kerncentrale bevat hooi in de wijde omtrek van de centrale zes keer de toegestane gehalte jodium-131. De halveringstijd van jodium-131 is acht dagen
Hoeveel dagen moet het hooi bewaard worden voordat het weer aan koeien gevoerd kan worden?

ik begrijp de uitwerking van het model niet :

Toegestaan A,na het ongeluk 6A
Dus (1/2) 6A=A
(1/2)^x=1/6
x=2,58
Dus 2,58 perioden van acht dagen
dat is 20,68 dagen
Dus men moet het 21 dagen bewaren

bouddo
Leerling mbo - maandag 23 april 2012

Antwoord

Aan begin heb je 6A na hoeveel dagen 'x' is de hoeveelheid afgenomen tot A?

6A·($\frac{1}{2}$)x=A
($\frac{1}{2}$)x=$\frac{A}{6A}$
($\frac{1}{2}$)x=$\frac{1}{6}$
x $\approx$ 2.584962500

Dat laatste zijn dan 2.584962... perioden van 8 dagen. Het ging immers om een groeifactor van een $\frac{1}{2}$ per 8 dagen.

Helpt dat? Of was dat het probleem niet?

WvR
maandag 23 april 2012

©2001-2024 WisFaq