Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Complexe vergelijking oplossen

Hallo,
Kunnen jullie me helpen met de volgende oefening.

Onderzoek of de vergelijking z3-3z2+(3i-5)z+(4-12i)=0
een reele wortel heeft, en los daarna de vgl op.

Ik weet niet hoe ik eraan moet beginnen, want bij de oefeningen die ik vroeger maakte, was steeds 1 nulpunt al gegeven om de vgl verder op te lossen.

Bedankt, Kirsten

kirste
3de graad ASO - zaterdag 18 januari 2003

Antwoord

Het lijkt moeilijker dan het is. Als z een reële wortel heeft dan is er maar één kandidaat: z=4. Immers dan vallen 3i·4 en -12i tegen elkaar weg. Vul maar eens z=4 in:
43-3·42+(3i-5)·4+(4-12i)=0 Klopt!
Dus weet je al één nulpunt: x=4. En dan zou je zelf weer verder moeten kunnen.... toch?

WvR
zaterdag 18 januari 2003

©2001-2024 WisFaq