Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vermenigvuldiging y-as

Ik heb een vraag over de vermenigvuldiging van de y-as. Stel nou dat ik de y=f(x) vermenigvuldig ten opzichte van de y-as met twee. Dan worden dus alle x-coördinaten keer 2 gedaan. Dus 1/2x wordt x, x wordt 2x etc. Ik zou dan denken dat de nieuwe formule wordt y=f(2x). Waarom moet dan de formule y=f(1/2x) worden? Alvast bedankt!

Tessa
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 19 april 2012

Antwoord

Als je vermenigvuldigt t.o.v. de y-as met een factor 2 dan 'loopt' de x-coördinaat juist 'langzamer'. Je vervangt de 'x' dan juist door '$\frac{1}{2}$x'. Het duurt dan 'langer' voordat 'x' dezelfde waarden voor 'y' bereikt.
Zoiets!

WvR
donderdag 19 april 2012

©2001-2024 WisFaq