Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 60787 

Re: Derdegraads vergelijking oplossen

Hoe kan je dit oplossen aan de hand van complexe getallen?

Lisse
3de graad ASO - maandag 16 april 2012

Antwoord

Beste Lisse,

Deze derdegraadsvergelijking heeft 3 reële oplossingen die je bv. kan vinden met de methode van Cardano (zie vorig antwoord) maar heel prettig is dat niet. Met benaderingsmethoden of met een computer of (grafische) rekenmachine blijkt dat de oplossingen

x = 0.1917715641, x = -3.667777315, x = 4.976005750

zijn.

Derdegraadsvergelijkingen die slechts één reële oplossing hebben, kunnen daarnaast nog twee (toegevoegd) complexe oplossingen hebben (zoals bv. x3+x = 0), maar dat is hier dus niet het geval.

mvg,
Tom

td
vrijdag 20 april 2012

©2001-2024 WisFaq