Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een biologisch laboratorium

Bij een biologisch laboratorium is proefondervindelijk een verband tussen temperatuur en kiemtijd gevonden met de volgende formule

kiemtijd= 89/(temp-2)

a)boven welke temp is de helft van het aantal zaden binnen 10 dagen ontkiemt
89/temp-2=10
geeft temp=10,9 dus boven een temp van 10,9
b)wat is een zinvol domein voor kiemtijd als funtie van temp 2,-
c)welke asymptoten heeft de grafiek van de functie
t=2
de laatste vraag vraag kom in niet uit
d) uit welk bereik hoor bij het gekozen domein

het model antwoord geeft 0,-- maar waarom weet ik niet

bouddo
Leerling mbo - maandag 9 april 2012

Antwoord

Hallo Bouddou,

Bedenk wat er met de kiemtijd gebeurt wanneer de temperatuur naar de grenzen van het domein gaat:

  • Als de temperatuur naar 2 nadert (vanaf boven, denk aan 2,0000001), dan wordt de noemer van de breuk zeer klein.
    Welke kiemtijd bereken je dan?

  • Als de temperatuur naar oneindig gaat, dan wordt de noemer van de breuk zeer groot.
    Welke kiemtijd bereken je dan?
Het bereik vind je tussen deze twee waarden.

Overigens heeft de grafiek naast de door jou genoemde verticale asymptoot ook een horizontale asymptoot: kiemtijd = 0

GHvD
woensdag 11 april 2012

©2001-2024 WisFaq