Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 67291 

Re: Re: Tweede graads vergelijkingen in Excel

Jouw antwoorden zijn fout.
Waarschijnlijk heb je een fout gemaakt in de volgorde van het vermenigvuldigen van matrices, A*AT kan ongelijk zijn aan AT*A...

Je kan een trendlijn (2de orde polynoom)maken; zo kan je eigen berekende resultaat controleren.

zo moet je matrix A opstellen:
y | x x2
45,4 | 1 1 1
35,8 | 1 2 22
28,1 | 1 3 32

Anders kan ik nog een excel bestandje opsturen..

Mario
Student hbo - donderdag 5 april 2012

Antwoord

Als ik uitga van de 3 punten (x,y) die je oorspronkelijk opgaf
(1,45) ; (2,35) en (3,28)
bekom ik als vergelijking : f(x) = 1,5x2-14,5x+58
Je kunt nagaan dat
f(1) = 45
f(2) = 35
f(3) = 28

Ik zie dat je nu andere y-waarden geeft.
(Zo kunnen we natuurlijk geen resultaten vergelijken en is je uitdrukking "fout" wel wat voorbarig gebruikt ...)
Nu bekom ik
c = 56,9
b = -12,45
a = 0,95

Dus zul je je eigen resultaten nog eens moeten nakijken (of heb je weer andere y-waarden gebruikt!)

Je kunt het geheel ook eenvoudiger uitvoeren, namelijk:
stel dat A de oorspronkelijke 3x3-matrix is van de x-waarden is,bekom je de waarden voor c, b en a door de inverse matrix van A te vermenigvuldigen met de kolommatrix van de y-waarden.

LL
donderdag 5 april 2012

 Re: Re: Re: Tweede graads vergelijkingen in Excel 

©2001-2025 WisFaq