Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking omzetten

Beste iedereen,

Ik heb binnenkort een tentamen over Waterbeheersing hier komen erg veel formules in voor en ik mag deze voor programmeren in mijn rekenmachine. Probleem is veel formules moet ik wel omzetten om te kunnen gebruiken. Hier heb ik echter geen tijd voor op het tentamen. Dit is ook niet echt een van mijn sterkste kanten helaas, is er een functie in excel die dit voor me kan doen of een functie op mijn rekenmachine (TI-84 plus) of een site? Hieronder de formule.

Het gaat om de Strickler formule voor uniforme stroming deze ziet er als volgt uit:

Q=k·A·R2/3·s1/2
met R = A / (b+2y\sqrt{ }(1+m2))
en A = (b+my)y

Deze moet ik oplossen voor y.
Ik weet dat ik het geheel in een grafiek kan gooien en dan doormiddel van een snijpunt is op te lossen dit alleen tergend veel werk als ik dit voor elke formule moet doen. Daarom hoop ik dat er een tooltje voor iets dergelijks voor is waar jullie van weten. Ik kon het zo snel op google vinden, alleen heel veel uitleg over hoe je het met de hand kan uitwerken.

Met vriendelijke groet,
Thomas

Thomas
Student universiteit - vrijdag 30 maart 2012

Antwoord

Het hangt er wel van af wat er gegeven is. Worden er steeds dezelfde waarden gegeven of steeds anderen? In het laatste geval zit er waarschijnlijk niet veel meer op 'dan invullen wat je weet' en 'een beetje handig met de formules omspringen'.

Kan je een voorbeeld geven?

WvR
zaterdag 7 april 2012

©2001-2025 WisFaq