Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Achterhalen van een exponentiële formule

Voor een onderzoek probeer ik achter een formule te komen waarmee de prijs berekend wordt voor het vervoeren van goederen. De gegevens die ik heb zijn als volgt:

Aantal km Bedrag per km in ct
10 121
11 100
17 76
34 44
37 36
43 35
55 31
63 29
75 24
77 24
88 22
101 22
111 22
128 21
188 18
232 17

Dus bij een afstand van 10 km kost elke kilometer 121 cent, bij 11 km kost elke km 100 cent enz. ( de gegeven cijfers zijn ongeveer goed, wat het extra lastig maakt)

Nu wil ik graag achterhalen wat de exponentionele formule is, zodat voor elke afstand het bedrag per kilometer te berekenen is. Alvast bedankt.

deboer
Student hbo - dinsdag 27 maart 2012

Antwoord

Volgens CurveExpert:

Hyperbolic Fit: y=a+b/x
Coefficient Data:
a = 11.542111
b = 1045.274

...is het beste model...

WvR
dinsdag 27 maart 2012

©2001-2025 WisFaq