Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 67235 

Re: Bewijs driehoek gelijkbenig cirkels

Kan het ook met de stelling van Pythagoras?

Daaf S
Iets anders - dinsdag 27 maart 2012

Antwoord

Dag Daaf,
Jazeker. En bedankt voor je vraag!
q67238img1.gif
Teken de lijnstukken MP, MB, MC en ook MD, waarbij D het midden is van het lijnstuk AB.
Met MD = d, BD = e (= AD) en met R als lengte van de straal van de cirkel geldt:
- PM2 = PC2 + R2 (in driehoek PMC)
- PM2 = PD2 + d2 (in driehoek PMD)
- d2 = R2 - e2 (in driehoek BMD)
Uit deze drie relaties volgt dan:
PC2 + R2 = PD2 + (R2 - e2)
Zodat:
PC2 = PD2 - e2 = (PD - e)(PD + e)
Of:
PC2 = PA · PB

dk
dinsdag 27 maart 2012

 Re: Re: Bewijs driehoek gelijkbenig cirkels 

©2001-2024 WisFaq