Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integreren met wortelvorm

Heb volgende integraal te berekenen:
1/(x . sqrt( 1 - x2))
heb dit gedaan door substitutie x = sint en kom dan tot de integraal van 1/ sint, maar dan met de t-formules?
Het antwoord is echter gegeven en is ln x - ln ( 1+ sqrt(1-x2))
Hoe kom ik hier aan?

Vannes
3de graad ASO - donderdag 15 maart 2012

Antwoord

Vannesta,
Okay. De $\int{}$dt/sint=ln|tg1/2t|+C. Nu is tg1/2t=sin1/2t/cos1/2t=2sin1/2tcos1/2t/2cos21/2t=
sint/(1+cost).Maar sint=x en cost=$\sqrt{ }$(1-x2). Dus het antwoord is
ln|x/(1+$\sqrt{ }$(1-x2))|.

kn
donderdag 15 maart 2012

©2001-2024 WisFaq