Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Determinant matrices

Voor welke waarde(n) van de parameter m is het volgende stelsel strijdig?

{x-y +mz=O
{-x +y+mz=1
{mx+my+z=m

Hoe moet ik hieraan beginnen ?

matild
2de graad ASO - donderdag 8 maart 2012

Antwoord

Hallo

Hiervoor moet je de matrix rij-canoniek maken. Dit doe je door de geschikte rij-operaties uit te voeren, je kunt hierbij gebruik maken van de spilmethode.
Probeeer zolang mogelijk de parameter uit de spil te weren, door eventueel rijen te verwisselen.
Indien de parameter toch als spil voorkomt, moet je de parameter verschillend van 0 stellen, en verder werken.
Voor de parameter gelijk aan 0, krijg je dan een bijzondere situatie, bijvoorbeeld een strijdig stelsel.

Voor het bovenstaand stelsel krijg je enkel voor m=0 een strijdig stelsel.

LL
donderdag 8 maart 2012

©2001-2024 WisFaq