Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Factorstelling

Bij de volgende functie heb ik de factorstelling 2x gebruikt om de functie te ontbinden dit was veel werk is er een kortere manier of een truc om deze factoren te vinden

f(x)=1/4x4-2x2+4=(x-2)2(x+2)2

bouddo
Leerling mbo - maandag 5 maart 2012

Antwoord

Ja hoor.
Kies x2=u dan wordt
1/4x4 -2x2+4 gelijk aan 1/4u2-2u+4=1/4(u2-8u+16)=1/4(u-4)2
Dus f(x)=1/4(x2-4)2=1/4((x-2)(x+2))2=1/4(x-2)2(x+2)2

(Klein commentaar: je bent die factor 1/4 vergeten.)

hk
maandag 5 maart 2012

©2001-2024 WisFaq