Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen

x + 6/x = -5
hier krijg ik de tip om beide kanten met x te vermenigvuldigen. Dan krijg je x2 + 6/x = -5x maar ik krijg hem alsnog niet verder opgelost..

Tjardo
Student hbo - dinsdag 14 februari 2012

Antwoord

Beste Tjardo

Als je beide leden met x vermenigvuldigt, moet je in het linkerlid wel alle termen met x vermenigvuldigen en niet alleen de eerste! Dus:

$x + 6/x = -5$

(beide leden met x vermenigvuldigen)

$x(x+6/x) = -5x$

(haakjes uitwerken)

$x^2 + 6 = -5x$

(alles naar het linkerlid)

$x^2 + 5x + 6 = 0$

En nu herken je een kwadratische vergelijking.

mvg,
Tom

td
dinsdag 14 februari 2012

©2001-2024 WisFaq