Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maximale manteloppervlakte van een omwentelingskegel aan een halve bol

Een omwentelingskegel is omschreven aan een halve bol met straal r. Het grondvlak van de kegel ligt in het vlak dat de halve bol begrenst. Bepaal de straal en de hoogte van de kegel waardoor de manteloppervlakte maximaal wordt.

Eddy R
Iets anders - zaterdag 11 februari 2012

Antwoord

Hallo

De manteloppervakte van een kegel is gelijk aan $\pi$.R.a
waarbij R (straal van het grondvlak) = |AC| en a (apothema) = |BC|
op de onderstaande tekening van de vlakke doorsnede.

We nemen R = x als veranderlijke, dus moeten we a uitdrukken in functie van R en r (straal van de halve bol).

De driehoeken $\Delta$ABC en $\Delta$DAC zijn gelijkvormig.
Hieruit vind je een verband tussen R=|AC| , a=|BC| , |AB| en r=|AD|
en |AB|2 = |BC|2 - |AC|2
Dus kun je nu a uitdrukken in functie van R en r .

Bepaal nu het maximum van deze functie.
Ok?

Je vindt : R = r.√(3/2)

q66914img1.gif

LL
zondag 12 februari 2012

Re: Maximale manteloppervlakte van een omwentelingskegel aan een halve bol

©2001-2024 WisFaq