Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking van de raaklijn

Ik ben bezig met een proeftentamen maar kom niet uit de volgende vraag.

y=f(t)=4cos2t
op het punt t=0,25
De vergelijking van de raaklijn

Ik kreeg net als antwoord dat er al zo'n vraag is beantwoord
maar als de vraag een andere vorm heeft snap ik hem nog niet vandaar dat ik het nog maar een keer vraag

b.v.d. Niels

Niels
Student hbo - donderdag 16 januari 2003

Antwoord

Bereken eerst de richtingscoëfficient van de raaklijn m.b.v. de afgeleide van f in t=1/4p:
f'(t)=8·cos(t)·-sin(t)=-8·sin(t)·cos(t)
f'(1/4p)=-8·sin(1/4p)·cos(1/4p)=-8·1/2Ö1/2Ö2=-4
Dus de richtingscoëfficient van de raaklijn is -4.

Bereken f(1/4p)=2
De raaklijn gaat door het punt (1/4p,2) en de rico is -4.

De raaklijn y=2+-4·(x-1/4p)

Zie Hoe vind je de formule van de raaklijn?

WvR
donderdag 16 januari 2003

©2001-2024 WisFaq