Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Eigenschappen van bewerkingen

Beste

Ik heb volgende vraag:
Indien ik de eigenschappen van bewerkingen wil toepassen in 'handig hoofdrekenen' zijn dit dan goede voorbeelden?

met gebruik van commutatieve eigenschap:
158+94= (150+8)+(90+4) = (150+90)+(8+4)=240+12=252

met gebruik van associatieve eigenschap:
25·80=25·(4·20)=(25·4)·20=100·20=2000

met gebruik van distributieve eigenschap:
47·15=47·(10+5)=47·10+47·5=470+235=705

mvg
Ann-Sophie

Sophie
1ste graad ASO-TSO-BSO - vrijdag 3 februari 2012

Antwoord

Beste Ann-Sophie,

Ja hoor, maar hier is natuurlijk geen 'uniek' goed antwoord op. Het ligt er maar aan hoe gemakkelijk je die nieuwe berekeningen vindt. Of ook: weegt de eventuele winst van 'verder opsplitsen' in kleinere deelberekeningen op tegen het uit het hoofd rekenen van de huidige bewerking(en)? Een paar alternatieven of aanvullingen:

158 + 94 = 152 + 6 + 94 = 152 + 100 = 252

47·15 = 47·10 + (40+7)·5 = 470 + 200 + 35 = 705

mvg,
Tom

td
zaterdag 4 februari 2012

©2001-2024 WisFaq