Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inhoud van een prisma

Hoe bereken ik het volume van een balk met een trapezium als voorvlak ? Breedte onderaan is 10 cm, breedte bovenaan is 7 cm, hoogte 3 cm en lengte 17 cm

Donald
Ouder - donderdag 22 november 2001

Antwoord

Zo'n ding heet een prisma. De inhoud bereken je met behulp van deze formule:

INHOUD=G·h

Hierbij is G het grondvlak en h de hoogte. De vraag is nu: "Wat is het grondvlak van een prisma?"

Veel mensen denken dat het vlak waarbij een lichaam op de grond staat het grondvlak is. Vaak is dat ook zo, maar bij een prisma zit dat anders.

Op de tekening hiernaast kan je zien dat je allerlei doorsneden kunt tekenen evenwijdig aan het grijze vlakje die dezelfde vorm hebben als dat grijze vlak zelf. In dat geval is het grijze vlak het grondvlak, althans bij prisma's.

q668img1.gif


Het grijze vlakje is het grondvlak. De oppervlakte is 3·(10+7)/2=25,5 cm2. De hoogte is 17 cm, dus de inhoud van dit prisma is 25,5·17=433,5 cm3.

WvR
vrijdag 23 november 2001

©2001-2025 WisFaq