Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Opstellen vergelijking raaklijn aan een derdegraadsfunctie

goedemiddag,
Ik had ht volledige origineel van 0 al uitgezocht dat was mijn vraag bij de vorige email ik wist niet dat ie zo simpel was: x2(x+2,5)-2(x+2,5)=0
(x2-2)(x+2,5)=0 ;) maar nu het volgende probleem;
Ik kom niet uit het opstellen van de vergelijking van de raaklijn aan f(x)=x3+2,5x-2x-5 in het punt p(-2 1/2,0)

Bouddo
Leerling mbo - zondag 22 januari 2012

Antwoord

De afgeleide functie gaat de rc opleveren. Neem dus de afgeleide, vul daar de waarde x = -2,5 in en de uitkomst is de rc.
En als je van een lijn de rc hebt én je kent één van de punten van de lijn, dan is de vergelijking probleemloos op te stellen. Toch?

Overigens: in je eerdere mail heb je het over een iets andere functie dan waar je het nu over hebt. Je opmerking 'ik wist niet dat het zo simpel was' is niet van toepassing op de eerdere versie. Kortom: de kleinste verschrijving kan het probleem zowel voor jou als voor ons knap lastig maken.

MBL
zondag 22 januari 2012

©2001-2024 WisFaq