Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Mogelijke waarden constante bij een raaklijn

Deze functie is gegeven: f(x)=4ln(x2)-4/x
Nu raakt een lijn met de vergelijking y= mx de grafiek van f. Ik moet alle mogelijke waarden van m uitrekenen waarvoor dit het geval is.

Eerlijk gezegd zou ik niet weten waar te beginnen. Het gedeelte hiervoor van de opgave ging over de het berekenen van de coordinaten van de toppen en ik zat er al over na te denken of deze deelopgave voorborduurt daarop.

bramco
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 20 januari 2012

Antwoord

Je kunt zo beginnen:
Er moet gelden mx=f(x) (of te wel : m=f(x)/x)
en ook m=f '(x).
Je hebt nu twee uitdrukkingen voor m.
Door deze twee aan elkaar gelijk te stellen kun je de x-coordinaten van deze raakpunten uitrekenen.
Heb je deze gevonden dan kun je ook m uitrekenen.

hk
vrijdag 20 januari 2012

©2001-2024 WisFaq