Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gooien met 3 dobbelstenen en er 1 afleggen

Hallo iedereen,

ik zit met een vraag over het gooien van doobelstenen.
als er 3 dobbelstenen gegooid worden en je MOET de dobbelsteen met de laagste ogen wegleggen, hoe groot is dan de kans dat je een 11 of 12 gooit. volgorde maakt hier dus niet uit.

ik dacht zelf, er zijn 216 mogelijke worpen met 3 dobbelstenen (6*6*6) een 11 of 12 kan je alleen krijgen door een 5 en een 6 of een 6 en een 6. die mogelijkheden worden: (X staat voor de andere dobbelsteen)
6 5 X 6 X 5 5 6 X 5 X 6 X 5 6 X 6 5
6 6 X 6 X 6 X 6 6
dit zijn dus in totaal mogelijkheden
kans is dus 9/216

klopt dit? en is er een makkelijkere manier om dit uit te rekenen? want stel dat je dit moet doen al je maar een 10 of 9 moet gooien krijg je heel veel verschillende uitkomsten.
alvast bedankt

Daniel
Student hbo - donderdag 19 januari 2012

Antwoord

Dat antwoord 9/216 is niet goed.
Ik werk som=12 even voor je uit, dan kun je som=11 zelf nog proberen.
Som=12:

Dat kan dus zijn:
(Tussen haakjes de steen die wordt weggelegd):
6,6,(6)
6,6,(5);6,(5),6;(5),6,6
6,6,(4);6,(4),6;(4),6,6
6,6,(3);6,(3),6;(3),6,6
6,6,(2);6,(2),6;(2),6,6
6,6,(1);6,(1),6;(1),6,6
Totaal dus 1+5*3=16.
Dus de kans op som=12 alleen al is 16/216.


hk
zaterdag 21 januari 2012

©2001-2024 WisFaq