\require{AMSmath} Extremen bepalen met de afgeleide Goededag,Ik zit met volgende probleem:Bij het onderzoeken van de functie:f(x)=3-x2/(x2+3x)deze grafiek blijkt geen extreme waardes te bezitten volgens het antwoord alleen als ik df/dx=0 stel dan kom ik toch aan extreme waarden kijk maar:df/dx=0[(x2+3x)(-2x)-(3-x2)(2x+3)]/(x2+3x)2=03x2-12x-9/(x2+3x)2=0x2-4x-3=0x=4+/-Ö28/2Kunt u me zeggen of ik de verticale asymptoten goed heb:de noemer mag niet nul worden dus ik heb x=0 en x= -3 maar in het antwoord staat alleen x=0De horizontale asymptoot limxnaar oneindig=[(3/x)2-1]/[1+(3/x)]=-1De functie heeft geen scheve asymtoot want hij heeft een horizontale asymptoot.snijp xas 3-x2=0(Ö3,0) en (-Ö,0)Hij heeft geen snijp met de yas bouddo Leerling mbo - woensdag 18 januari 2012 Antwoord Beste Bouddou,Let op met haakjes, je bedoelt f(x) = (3-x2)/(x2+3x).Je berekening van de afgeleide is verkeerd, het is niet 3x2 maar -3x2 en niet -12x maar -6x.Er zijn inderdaad twee verticale asymptoten, zowel x = 0 als x = -3.De horizontale asymptoot met vergelijking y = -1 is er zowel op +¥ als op -¥, maar dat bedoelde je misschien al.Snijpunten met de x-as kloppen ook en er zijn er inderdaad geen met de y-as (want x mag niet 0 zijn).mvg,Tom td woensdag 18 januari 2012 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Goededag,Ik zit met volgende probleem:Bij het onderzoeken van de functie:f(x)=3-x2/(x2+3x)deze grafiek blijkt geen extreme waardes te bezitten volgens het antwoord alleen als ik df/dx=0 stel dan kom ik toch aan extreme waarden kijk maar:df/dx=0[(x2+3x)(-2x)-(3-x2)(2x+3)]/(x2+3x)2=03x2-12x-9/(x2+3x)2=0x2-4x-3=0x=4+/-Ö28/2Kunt u me zeggen of ik de verticale asymptoten goed heb:de noemer mag niet nul worden dus ik heb x=0 en x= -3 maar in het antwoord staat alleen x=0De horizontale asymptoot limxnaar oneindig=[(3/x)2-1]/[1+(3/x)]=-1De functie heeft geen scheve asymtoot want hij heeft een horizontale asymptoot.snijp xas 3-x2=0(Ö3,0) en (-Ö,0)Hij heeft geen snijp met de yas bouddo Leerling mbo - woensdag 18 januari 2012
bouddo Leerling mbo - woensdag 18 januari 2012
Beste Bouddou,Let op met haakjes, je bedoelt f(x) = (3-x2)/(x2+3x).Je berekening van de afgeleide is verkeerd, het is niet 3x2 maar -3x2 en niet -12x maar -6x.Er zijn inderdaad twee verticale asymptoten, zowel x = 0 als x = -3.De horizontale asymptoot met vergelijking y = -1 is er zowel op +¥ als op -¥, maar dat bedoelde je misschien al.Snijpunten met de x-as kloppen ook en er zijn er inderdaad geen met de y-as (want x mag niet 0 zijn).mvg,Tom td woensdag 18 januari 2012
td woensdag 18 januari 2012
©2001-2024 WisFaq