Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 66649 

Re: Goniometrische vergelijking oplossen

Hallo Tom,
Zo kan het toch ook:
4sin22x-4sin2x-1=0
16sin2xcos2x-4sin2x-1=0
16sin2x(1-sin2x)-4sin2x-1=0
-16sin4x+12sin2x-1=0
16sin4x-12sin2x+1=0
sin2x=y stellen
16y2-12y+1=0
y(1,2)= (6±Ö20)/16
y(1,2)= (3±Ö5)/8
sinx=± 0,654508497 n sinx=±0,095491503
Ik bekom:
x1= 54+k360 x2= 126+k360 ; x3= 234+k360 ;x4=306+k360
x5=18+k360 ;x6=162+k360 ;x7=198+k360 en x8= 342+k360
Hopelijk klopt alles....
Vriendelijke groetjes,
Rik

Rik Lm
Ouder - dinsdag 17 januari 2012

Antwoord

Dag Rik,

Dat kan inderdaad ook, herleiden naar een kwadratische vergelijking in sin2x in plaats van cos(2x). Dat is ook logisch, want via de identiteit cos(2x) = 1-2sin2x kan je ze natuurlijk in elkaar omzetten.

De precieze einduitkomsten heb ik niet gecontroleerd, dat zijn natuurlijk ook afrondingen, maar de methode is prima. Oplossingen in graden duid je wel best aan met het symbool °, want zonder betekent in principe radialen.

mvg,
Tom

td
dinsdag 17 januari 2012

 Re: Re: Goniometrische vergelijking oplossen 

©2001-2024 WisFaq