Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking

Hoe moet ik cos3x+4cos2x+3cosx=0 en 4sin22x-22= 4sin2x2 oplossen?

Alvast bedankt,
Bianca

Bianca
3de graad ASO - zondag 15 januari 2012

Antwoord

Beste Bianca,

Weet je nog hoe je moet ontbinden in factoren? Je ziet het misschien duidelijker met een kleine substitutie. Stel bv. t = cos(x), dan wordt die eerste vergelijking:

t3 + 4t2 + 3t = 0

Er is alvast een factor t gemeenschappelijk:

t(t2 + 4t + 3) = 0
t = 0 $\vee$ t2 + 4t + 3 = 0

Dit kwadratische vergelijking kan je oplossen met de abc-formule (discriminant) of verder ontbinden in factoren.

Ben je bij die tweede opgave zeker dat er een x2 binnen de sinus staat?

mvg,
Tom

td
maandag 16 januari 2012

©2001-2024 WisFaq