Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inverse functie

Als je kan bewijzen dat een functie injectief is betekend dit dat ze ook een inverse functie heeft.
h: R3--R3: (x,y,z) |--- ( x3, y, y2-z)

Ik heb kunnen bewijzen dat de functie injectief is want als je
x3=a
y=b
z=-c+b2
Dus neem (a,b,-c+b2) voor (x1,x2,x3) en dan is de functie injectief

Hoe bepaal je de inverse functie van een functies die opgedeeld is in verschillende deelfuncties ?

h: R3--R3: (x,y,z) |--- ( x3, y, y2-z)

liese
Student universiteit België - zondag 15 januari 2012

Antwoord

Beste Liese,

De functie moet naast injectief ook surjectief zijn om (bijectief, en dus) inverteerbaar te zijn. Dat is hier wel het geval, dus je kan het voorschrift van de inverse functie zoeken. Je gaf het beeld f(x,y,z) zelf al de naam (a,b,c), dus:

(a,b,c) = (x3,y,y2-z)

Dit is een stelsel dat je kan oplossen naar x, y en z; hieruit lees je dan het voorschrift van de inverse functie af.

$\left\{ \begin{array}{l}
a = {x^3} \\
b = y \\
c = {y^2} - z \\
\end{array} \right.$

Uit de tweede vergelijking lees je onmiddellijk y = b en uit de eerste volgt x = 3Öa. Dan volgt uit de laatste nog z = y2-c dus z = b2-c.

Met andere woorden, de inverse functie beeldt (a,b,c) af op (3Öa,b,b2-c). Uiteraard kan je ook de inverse functie terug noteren met x, y en z:

$h^{-1} : \mathbb{R}^3 \to \mathbb{R}^3 : (x,y,z) \mapsto (\sqrt[3]x,y,y^2-z)$

mvg,
Tom

td
maandag 16 januari 2012

 Re: Inverse functie 

©2001-2024 WisFaq