\require{AMSmath} Dubbele modulusvergelijking oplossen Hoe moet ik een dubbele modulusvergelijking oplossen?Zoals deze: ||2x-3|+4|=5Alvast bedankt joep Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 15 januari 2012 Antwoord Een goede aanpak is om de 'zaak' te splitsen in de verschillende mogelijkheden. Misschien is het handig om 'binnenin' te beginnen.2x-3$\geq$0 geeft x$\geq$1$\frac{1}{2}$ dus |2x+1|=5 oplossen (1)2x-3$<$0 geeft x$<$1$\frac{1}{2}$ dus |-2x+7|=5 oplossen (2)(1)2x+1$\geq$0 geeft x$\geq$-$\frac{1}{2}$ dus 2x+1=5$\to$x=2 OK!2x+1$<$0 geeft x$<$-$\frac{1}{2}$ dus -2x-1=5$\to$x=-3 niet ok!(2)-2x+7$\geq$0 geeft x$\leq$3$\frac{1}{2}$ dus -2x+7=5$\to$x=1 OK!-2x+7$<$0 geeft x$>$3$\frac{1}{2}$ dus 2x-7=5$\to$x=6 niet ok!Dus de oplossing is x=1 of x=2.Hopelijk helpt dat.PSMaar misschien is van 'buitenaf' handiger! Kan je ook nog proberen... WvR zondag 15 januari 2012 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoe moet ik een dubbele modulusvergelijking oplossen?Zoals deze: ||2x-3|+4|=5Alvast bedankt joep Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 15 januari 2012
joep Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 15 januari 2012
Een goede aanpak is om de 'zaak' te splitsen in de verschillende mogelijkheden. Misschien is het handig om 'binnenin' te beginnen.2x-3$\geq$0 geeft x$\geq$1$\frac{1}{2}$ dus |2x+1|=5 oplossen (1)2x-3$<$0 geeft x$<$1$\frac{1}{2}$ dus |-2x+7|=5 oplossen (2)(1)2x+1$\geq$0 geeft x$\geq$-$\frac{1}{2}$ dus 2x+1=5$\to$x=2 OK!2x+1$<$0 geeft x$<$-$\frac{1}{2}$ dus -2x-1=5$\to$x=-3 niet ok!(2)-2x+7$\geq$0 geeft x$\leq$3$\frac{1}{2}$ dus -2x+7=5$\to$x=1 OK!-2x+7$<$0 geeft x$>$3$\frac{1}{2}$ dus 2x-7=5$\to$x=6 niet ok!Dus de oplossing is x=1 of x=2.Hopelijk helpt dat.PSMaar misschien is van 'buitenaf' handiger! Kan je ook nog proberen... WvR zondag 15 januari 2012
WvR zondag 15 januari 2012
©2001-2025 WisFaq