\require{AMSmath} Vereenvoudigen na differentieren Goededag,Als ik de volgende functie differentieer dan onstaat er iets waar ik geen raad meer weet:f(x)=pxq/qxpf'(x)=(qxp){pqxq-1}-(pxq){pqxp-1/(qxp)2In het antwoord komen ze uit op (p/q)(q-p)xq-p-1Dat zie ik niet zo gauw bouddo Leerling mbo - zaterdag 14 januari 2012 Antwoord Dat zie je toch zo!$\eqalign{ & f(x) = \frac{{px^q }}{{qx^p }} \cr & f'(x) = \frac{{pqx^{q - 1} \cdot qx^p - px^q \cdot pqx^{p - 1} }}{{\left( {qx^p } \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{pq^2 x^{p + q - 1} - p^2 qx^{p + q - 1} }}{{q^2 x^{2p} }} \cr & f'(x) = \frac{{\left( {pq^2 - p^2 q} \right)x^{p + q - 1} }}{{q^2 x^{2p} }} \cr & f'(x) = \frac{{\left( {pq^2 - p^2 q} \right)x^{ - p + q - 1} }}{{q^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{pq^2 - p^2 q}}{{q^2 }} \cdot x^{ - p + q - 1} \cr & f'(x) = \frac{{pq - p^2 }}{q} \cdot x^{ - p + q - 1} \cr & f'(x) = \frac{{p\left( {q - p} \right)}}{q} \cdot x^{ - p + q - 1} \cr & f'(x) = \frac{p}{q} \cdot \left( {q - p} \right) \cdot x^{ - p + q - 1} \cr} $Niet echt natuurlijk, maar gewoon doorzetten. Dat lukt het altijd. WvR zaterdag 14 januari 2012 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Goededag,Als ik de volgende functie differentieer dan onstaat er iets waar ik geen raad meer weet:f(x)=pxq/qxpf'(x)=(qxp){pqxq-1}-(pxq){pqxp-1/(qxp)2In het antwoord komen ze uit op (p/q)(q-p)xq-p-1Dat zie ik niet zo gauw bouddo Leerling mbo - zaterdag 14 januari 2012
bouddo Leerling mbo - zaterdag 14 januari 2012
Dat zie je toch zo!$\eqalign{ & f(x) = \frac{{px^q }}{{qx^p }} \cr & f'(x) = \frac{{pqx^{q - 1} \cdot qx^p - px^q \cdot pqx^{p - 1} }}{{\left( {qx^p } \right)^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{pq^2 x^{p + q - 1} - p^2 qx^{p + q - 1} }}{{q^2 x^{2p} }} \cr & f'(x) = \frac{{\left( {pq^2 - p^2 q} \right)x^{p + q - 1} }}{{q^2 x^{2p} }} \cr & f'(x) = \frac{{\left( {pq^2 - p^2 q} \right)x^{ - p + q - 1} }}{{q^2 }} \cr & f'(x) = \frac{{pq^2 - p^2 q}}{{q^2 }} \cdot x^{ - p + q - 1} \cr & f'(x) = \frac{{pq - p^2 }}{q} \cdot x^{ - p + q - 1} \cr & f'(x) = \frac{{p\left( {q - p} \right)}}{q} \cdot x^{ - p + q - 1} \cr & f'(x) = \frac{p}{q} \cdot \left( {q - p} \right) \cdot x^{ - p + q - 1} \cr} $Niet echt natuurlijk, maar gewoon doorzetten. Dat lukt het altijd. WvR zaterdag 14 januari 2012
WvR zaterdag 14 januari 2012
©2001-2024 WisFaq