Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vaas met 20 blauwe en 10 witte knikkers

In een vaas zitten 20 blauwe en 10 witte knikkers. Dorrit neemt een knikker noteert de kleur en legt deze terug. daarna pakt ze in 1 greep 3 knikkers en legt deze terug.
a. -Bereken de kans op alleen maar blauwe knikkers
b.-is de kans op alleen witte knikkers de complementair
c.-hoe groot is de kans op 1 blauwe en 3 witte knikkers?

Ik had tot nu toe eigenlijk alleen bij b. dat het antwoord nee was, maar kan dat ook niet redeneren

alvast thx.zou u zo snel mogelijk kunnen reageren want ik heb morgen de toets tttttttthhhhhhhxxxxxxx!

Ellen
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 15 januari 2003

Antwoord

Als ik het goed begrip gaat het hier om twee handeling:

A: één knikker er uit en terugleggen
B: drie knikkers in één greep (zonder terugleggen)

..en de vragen gaan dan over A en B.
  1. P(alleen maar blauw)=P(A:blauw)·P(B:blauw)
    P(A:blauw)=20/30=2/3
    P(B:blauw)=20/30·19/29·18/29=57/203
    P(alleen maar blauw)=2/3·57/203=38/203

  2. Vraag b is niet duidelijk... complementair van wat???

  3. P(1 blauw en 3 wit)=P(A:blauw)·P(B:3 wit)
    P(A:blauw)=2/3
    P(B:3 wit)=10/309/298/28=...
    Enzovoort...

Zie statistiek en kansrekenen

WvR
woensdag 15 januari 2003

©2001-2024 WisFaq