Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rijen en Reeksen

Gegeven de rij –1/2, 1, –2, 4, . . .
a) Bereken de veertigste term van deze rij.

a = -1/2
c = ?
n = 40

Net als bij de andere meetkundige som zie ik niet zo gauw hoe ik nu verder moet (na jou hint is het wel gelukt)? is hier een bepaalde volgorde voor of moet je gewoon het inzicht hebben om de c te bepalen?

Vriendelijke groet, Erik

erik
Leerling mbo - maandag 9 januari 2012

Antwoord

De rij gaat zo: -1/2, 1, -2, 4, -8, 16, -32, 64, ...
Dat zijn machten van 2, maar dan alternerend. Dat 'wisselen van teken' kan je doen met machten van -1. Als n is oneven krijg je -1 en als n even dan 1.
Stel een formule op en bereken de 40-ste term...
Lukt dat?

WvR
maandag 9 januari 2012

©2001-2024 WisFaq