Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Twee maal de kettingregel

Goededag, ik heb problemen bij het verder uitwerken bij het bepalen van de afgeleide van de volgende functie:

f(x)=(2x-3)2(3x-2)4

Er moet uitkomen: 4(2x-3)(3x-2)3(9x-11)

Maar als ik de productregel toepas
f'(x)=hg'+gh' dan krijg ik:
2(3x-2)4 (2)(2)(2x-3)+(2x-3)2 (4)(3x-2)3(3)=
8(3x-2)4(2x-3)+(2x-3)2 12(3x-2)3=
(3x-2)3(2x-3)(8(3x-2))+12(3x-2) 2)

Kunt u me uit de brand helpen?

bouddo
Leerling mbo - zondag 8 januari 2012

Antwoord

Op de twee regel staat een 2 teveel. Het moet zijn:

2(2x-3)·2·(3x-2)4+(2x-3)2(3x-2)3·4

..en dan verder uitwerken.

Je notatie (2)(2) een (4) vind ik wel een beetje raar. Schrijft liever puntjes zoals in de regel hierboven.

Zie ook 3. Productregel. Je kunt zien dat ik een andere volgorde aanhoud.

WvR
zondag 8 januari 2012

 Re: Twee maal de kettingregel 

©2001-2024 WisFaq