Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van een integraal

Kan de integraal hieronder (in Maple notatie) opgelost worden?

Int(Int((exp(-(u^2+v^2-2*rho*u*v)))/((1+exp(-(u^2+v^2-2*rho*u*v)))^2),u),v);

Ik zie wel dat deze integraal geschreven kan worden als:

Int((exp(-z))/((1+exp(-z))^2),z);

met z = u^2+v^2-2*rho*u*v

Dus misschien kan de substitutie methode toegepast worden.

Ik ben in het bijzonder geintersseerd in de volgende gevallen:

Int(Int((exp(-(u^2+v^2-2*rho*u*v)))/((1+exp(-(u^2+v^2-2*rho*u*v)))^2),u=-infinity..x),v=-infinity..y);

Int(Int(u*v*(exp(-(u^2+v^2-2*rho*u*v)))/((1+exp(-(u^2+v^2-2*rho*u*v)))^2),u=-infinity..infinity),v=-infinity..infinity);

Alvast bedankt.

Ad van
Iets anders - donderdag 15 december 2011

Antwoord

De substitutie z=u^2+v^2-2*rho*u*v raakt kant noch wal: van twee variabelen naar één gaat helaas niet zo makkelijk.
Verder heeft een onbepaalde integraal in het geval van meer variabelen geen betekenis.
Blijft over de integraal over het hele vlak.
Herschrijf u^2+v^2-2*rho*u*v = (u-rho*v)^2+(1-rho^2)v^2 en substitueer x=u-rho*v en y=sqrt(1-rho^2)*v als |rho|1 en y=sqrt(rho^2-1)*v als |rho|1.
Als |rho|1 komt er een integraal met -(x^2+y^2) in de e-macht; deze kan met poolcoordinaten aangepakt worden.
Als |rho|1 verschijnt -(x^2-y^2) in de e-macht; in dat geval kan hier door middel van s=x-y en t=x+y nog een integraal met exp(-st) van gemaakt worden maar verder kan ik er niets moois van maken.
In de gevallen rho=1 en rho=-1 staat er hetzij exp(-(u+v)^2) hetzij exp(-(u-v)^2) en dit leidt tot een integraal van de vorm Int(Int(exp(-s^2)/(1+exp(-s^2))^2, s=-infinity..infinity), t=-infinity..infinity) en deze divergeert.

kphart
zondag 18 december 2011

©2001-2025 WisFaq