Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kamer uitbouwen met serre

Hallo!

Hopelijk kunnen jullie mij helpen.

De kamer is 8 m breed. De uitbouw van de serre is een halve cirkel. De cirkel komt zo te zitten dat ze aan een kant een stuk muur van 1 m en aan de andere kant 70 cm

Hoeveel cm2 vloer komt erbij?

Ik weet dat ik de lengte moet vinden om van de kamer de oppervlakte te krijgen. En ik moet de oppervlakte van de halve cirkel uitrekenen. Ik weet de formule van de oppervlakte cirkel maar ik dan daarna het antwoord delen door 2? Want het is een halve cirkel.

Ik heb een angst voor rekenen/wiskunde en bij deze vragen raak ik in paniek en weet niet wat ik moet doen.

Met vriendelijke groet

Jimmy
Iets anders - zondag 11 december 2011

Antwoord

Hoi Jimmy,

Je hoeft geen angst te hebben voor wiskunde, want je geeft zelf al aan hoe je de opgave moet aanpakken. Ik heb dus de indruk dat je meer weet en kan dan je denkt, ga er dus maar vanuit dat de oplossing ergens in je hoofd zit!

Je moet inderdaad de oppervlakte van de halve cirkel berekenen, en dat doe je inderdaad door de oppervlakte van een hele cirkel te delen door twee.
Eerst moet je de diameter (doorsnede) van de cirkel berekenen. Omdat je de extra oppervlakte in cm2 moet berekenen, rekenen we alles in cm:

  • breedte kamer: 8 meter = 800 cm
  • hier gaat 1 meter en 70 cm vanaf, dus 170 cm
  • blijft over voor de diameter van de cirkel: 800 - 170 = 630 cm
De straal is hiervan de helft: straal = 315 cm.
Nu kan je zelf de oppervlakte berekenen van een hele cirkel, dus ook van een halve cirkel. Dit is het aantal cm2 dat erbij komt.

De totale oppervlakte van de kamer + serre wordt niet gevraagd, dus je hoeft de lengte van de kamer niet te weten.

OK zo?

GHvD
maandag 12 december 2011

©2001-2024 WisFaq