Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

4·ln²x = 0 vereenvoudigen

Hallo,

Als 4·ln2x wordt vereenvoudigd kom je op (2·lnx-1)(2·lnx+1)vervolgens wil ik de nulpunten berekenen, dan wordt dit volgens mijn aantekeningen lnx=1/2 ik snap niet hoe je hierbij uitkomt, ik kom steeds op 2 uit.... ik snap de eerste stap overigens ook niet.. is een dergelijke stap wel nodig? En nog 1 vraagje ik moet om de nulpunt te berekenen de e trekken maar mijn rekenmachine heeft geen "e" knop alleen e^x en ln....

groetjes

sander
Student hbo - dinsdag 14 januari 2003

Antwoord

4p2 - 1 kun je ontbinden in (2p + 1)(2p - 1). Werk de haakjes maar weer weg en je ziet het.
In jouw geval moet je voor p de vorm ln(x) lezen.

Nulstellen geeft 2ln(x) + 1 = 0 of 2ln(x) - 1 = 0, zodat ln(x) = -1/2 of ln(x) = 1/2.

De eerste vergelijking geeft nu x = e^(-0,5) en de tweede geeft x = e^(0,5)

Elke rekenmachine heeft een knop om e-machten te bepalen.
Je kunt jouw wortelvorm op 2 manieren benaderen:

via de knop e^x bereken je eerst e^1, en dan druk je domweg op de wortelknop. Of je schrijft e als e0.5 en daarna gebruik je opnieuw de e^x knop.

MBL
dinsdag 14 januari 2003

©2001-2024 WisFaq