Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Spoorwegbrug

Goede morgen,

Over een weg van 8 meter breed loopt een spoorwegbrug die 4 meer hhog is.
Een vrachtwagen die 3,5 mter hoog is en 2,1 m breed kan er degelijk door.
De parabool berekenend kom ik met de punten (-4,0):(0,4) en (0,4) op:
y=(-x2)/4+4
en 3,5((-1.05)2/4)+4
of 3,53,724 Dus, de wagen kan onder de brug passeren...
Maar plaats er nu nog een vrachtwagen naast op 30 cm afstand van de andere die 2 meter hoog is en 1,8 m breed.
Kan alles samen dan nog onder de brug door ?
De volledige breedte is dan 2,1+1,8+0,3=4,2.
Waarmede moet die breedte nu vergeleken worden om te weten of de doorgang van beide voertuigen mogelijk is?
Antwoord zou moeten zijn: 3Ö2(=4,24) en dus mogelijk maar ik kom er niet uit.
Groetjes,
RIK

Rik Le
Iets anders - woensdag 7 december 2011

Antwoord

Hallo

Bereken x waarvoor y=2
Je vindt : x=-2Ö2 en x=2Ö2
We nemen als oplossing : x=2Ö2.

Bereken x waarvoor y=3,5
Je vindt : x=-Ö2 en x=Ö2
We nemen als oplossing : x=-Ö2.

Neem nu het interval : [ -Ö2 , 2Ö2 ]

De vrachtwagen van 3,5 m hoog kan nu links , en de wagen van 2 m hoog kan rechts passeren.

Ok?

LL
woensdag 7 december 2011

©2001-2024 WisFaq