Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie met parameter

Geg: y=x3+x2-(2a-1)x

Bepaal a zodat de raaklijn aan de grafiek van de functie in x=1 als rico 1 heeft.

Kan er mij iemand op weg helpen? plz

Veroni
Iets anders - dinsdag 14 januari 2003

Antwoord

De richtingscoëfficiënt van de raaklijn in x=1 is gelijk aan de afgeleide in dat punt.
f'(x)=3x2+2x-(2a-1)
f'(1)=1
Dus:
3·12+2·1-(2a-1)=1
Hieruit kan je a oplossen... en het probleem is opgelost.

WvR
dinsdag 14 januari 2003

©2001-2024 WisFaq